Acto rūšys ir jų panaudojimo galimybės

Administratorius .

maistas

Yra ne viena acto rūšis ir mažiau su šiuo produktu susipažinę nustemba, kad jis gali būti panaudojamas taip įvairiai. Bulvių traškučiai su actu, salotų padažai, marinatai, pomidorų padažas, garstyčios – visi šie produktai turi savyje acto. Actas paryškina patiekalo skonį suteikdamas jam rūgštumo, o su actu marinuojant, pavyzdžiui, mėsą, ji suminkštėja. Susipažinkime su pagrindinėmis acto rūšimis ir pažiūrėkime, kokiose situacijose kiekviena jų naudojama.

Baltas distiliuotas actas

Ši acto rūšis kulinarijoje yra bene populiariausia. Baltas distiliuotas actas gaminamas iš grūdų alkoholio ir pasižymi pakankamai neutraliu skoniu. Toks actas puikiai tinka daržovių marinavimui.

Obuolių sidro actas

Dėl ypatingos naudos sveikatai šį actą labai mėgsta sveikos gyvensenos šalininkai. Išskirtinis obuolių sidro acto skonis praverčia ir kulinarijoje. Garstyčioms, padažams ir kitiems patiekalams actas suteikia savitą obuolių prieskonį. Beje, tai nepamainomas actas konservuojant.

Balzaminis actas

Tai tamsus, kartais sirupo konsistencijos actas, kuris Italijoje laikomas klasika. Kitaip nei dauguma kitų actų, jis nėra gaminamas naudojant fermentuotą alkoholį. Gaminant balzaminį actą naudojamos vynuogių sultys, kurios brandinamos statinėse. Sultys paryškina acto skonį ir, žinoma, padidina acto kainą. Nors prekyboje galite rasti ir pigesnio balzaminio acto, būkite atsargūs, nes tai gali būti įprastas actas, kuriam spalvą suteikia maistiniai dažikliai. Balzaminis actas puikiai tinka pašlakstyti mėsą, šviežius vaisius, yra nepakeičiamas salotų padažų gamyboje. Kai kurie kulinarai šį brangų actą maišo į alyvuogių aliejų ir šiuo mišiniu gardina salotas.

Kokosų actas

Kokosų actas yra gaminamas iš fermentuoto kokosų vandens. Šis actas kilęs iš pietryčių Azijos virtuvės. Balkšvas skystis pasižymi pakankamai aštriu ir rūgščiu skoniu.

Ryžių actas

Šis actas yra tradicinis kinų ir japonų virtuvių ingredientas. Ryžių actas nėra toks rūgštus kaip kiti actai, todėl tinka tuomet, kai reikia vos vos parūgštinti patiekalą. Tinka įvairiems padažams, marinatams gaminti.

Ryžių vyno actas

Ryžių vyno actas, kurio nereikėtų painioti su ryžių actu, pasižymi subtiliu, švelniu skoniu ir tinka kaip ingredientas į daugumą patiekalų. Kartais ryžių vyno actas maišomas su sezamų aliejumi, ypač, jei norima pagaminti ką nors azijietiško. Taip pat ryžių actu gardinami suši, įvairūs marinatai.

Raudonojo vyno actas

Būdamas toks pat išraiškingas kaip ir pats vynas raudonojo vyno actas suteiks jūsų patiekalams unikalumo. Butelį gero raudonojo vyno acto privalu turėti, jei mėgstate viduržemio jūros regiono virtuvę. Kokybiškas raudonojo vyno actas pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis. Beje, manoma, kad šis actas net prailgina žmogaus gyvenimą.

Salyklo actas

Iš elio gaminamas unikalus salyklo actas. Jį ypatingai mėgsta britai ir naudoja kartu su žuvimi ir traškučiais. Salyklo actas pasižymi aštroku gaivinančiu skoniu, todėl tinka prie skrudinto maisto, bulvių košės. Beje, jis gražiai karamelizuojasi, todėl gali būti naudojamas patiekalų glazūrai.

Vos tik pasirodo Norfa naujas leidinys, skubėkite peržvelgti nuolaidas kokybiškiems actams. Juk tai puiki proga į savo meniu įnešti naujos rūgštelės ir naujų pojūčių. Actas virtuvėje prilygsta druskai ir pipirams, tad nevertėtų jo ignoruoti.